Fire konflikter forklart

20.09.2021 - 24.09.2021 09:30 - English

Fred og konflikt er tema for Forskningsdagene i år. I Bergen svarer vi med å sette fokus på fire pågående konflikter, alle med ulike komplekse historiske årsaker som kan være vanskelige å få oversikt over. Gjennom fire frokostmøter i Bergen Global får du sjansen til kjapt påfyll på hva som foregår i Etiopia, Sudan, Mosambik og Afghanistan.

Benk deg med kaffekoppen foran skjermen eller møt opp til enkel frokostservering i Jekteviksbakken 31. Forskere med førstehåndskjennskap til disse landene vil gi deg kunnskapen du trenger for å forstå hva som egentlig foregår.

«Fire konflikter forklart» er et Samarbeid mellom Bergen Global og Forskningsdagene i Bergen.


Etiopia forklart, mandag 20.9 kl. 8.30 – 9.30

Sidan november 2020, mindre enn eitt år etter at Etiopias statsminister Abiy Ahmed fekk Nobels Fredspris, har etiopiske føderale styrker kjempa ein væpna kamp mot Tigray People’s Liberation Front i det nordlege Etiopia. Det den etiopiske regjeringa først skildra som ein kortvarig lov og orden-operasjon har no blitt ein omfattande krig med innblanding frå nabolandet Eritrea og skuldingar om massakrar og seksuell vald mot sivile. Korleis kunne dette skje? Vi snakkar om bakgrunnen for konflikten, dei ulike aktørane og konsekvensane av krigen for Etiopia som stat.


Lovise Aalen, seniorforskar ved CMI og
Johan Helland, seniorforskar/emeritus CMI, i samtale med
Thor Olav Iversen, doktorgradsstipendiat ved Senter for vitskapsteori ved UiB.

Velkommen til frokost i Jekteviksbakken 31 eller
bli med digitalt på Zoom.


Sudan forklart, onsdag 22.9 kl. 8.30 – 9.30

Siden den folkelige revolusjonen i 2019 som styrtet Sudans diktator, har Sudan vært styrt av en overgangsregjering med innslag av både sivile og militære krefter. Omar al-Bashir ledet Sudan med jernhånd i 30 år og har ført opptil flere kriger i landet. Selv om han forhandlet fred med Sør-Sudan og gjorde slutt på Afrikas lengste borgerkrig i 2005, brøt det samtidig ut krig i Darfur, og Bashir står nå tiltalt for folkemord av den internasjonale straffedomstolen. Kan overgangsregjeringen bringe fred og demokrati til Sudan? Eller blir de militære kreftene for sterke? Vi snakker om hva som ligger bak konfliktene i Sudan, hva som førte til revolusjonen i 2019 og framtidsutsiktene for fred og overgang til demokrati i landet.


Liv Tønnessen, seniorforsker CMI,og
Gunnar M. Sørbø, seniorforsker/emeritus CMI, i samtale med
Thor Olav Iversen, doktorgradsstipendiat ved Senter for vitenskapsteori ved UiB.

Velkommen til frokost i Jekteviksbakken 31
eller bli med digitalt på Zoom.


Mosambik forklart, torsdag 23.9 kl. 8.30 – 9.30


I mars 2021 nådde krigen i Mosambik mediene i hele verden da islamistiske opprørere angrep byen Palma i provinsen Cabo Delgado, rett ved grensen til Tanzania. Angrepet stoppet utviklingen av gassindustrien, som var lovet å bli den største private investeringen i Afrika noensinne. Siden 2017 har opprørere med en jihadistisk agenda terrorisert landsbyer og småsteder. Myndighetenes militariserte respons har gjort situasjonen enda verre for sivilbefolkningen. Minst 3000 er drept og 800 000 har flyktet fra hjemmene sine. Store områder er nå folketomme. Vil det hjelpe at Rwanda, Sør-Afrika og andre land har sendt store styrker til Mosambik? Vi snakker om bakgrunnen for konflikten, de ulike aktørene og konsekvensene av krigen.


Aslak Jangård Orre, seniorforsker CMI og
Carmeliza Soares da Costa Rosário, forsker CMI, i samtale med
Thor Olav Iversen, doktorgradsstipendiat ved Senter for vitenskapsteori ved UiB.

Velkommen til frokost i Jekteviksbakken 31
eller bli med digitalt på Zoom.


Afghanistan forklart, fredag 24.9 kl. 8.30 – 9.30


Etter to av de mest dramatiske månedene i landets nyere historie sitter Taliban igjen med all makt i Afghanistan. Til tross for 20 år med enorme investeringer i den vestlig støttede regjeringen og i afghanske sikkerhetsstyrker kollapset alt tilsynelatende over natten. Hvordan kunne dette skje? I hvilken grad representerer Taliban den afghanske befolkningen, og hva er utsiktene for fred nå? Hvordan ser situasjonen ut for landets kvinner, og for etniske og religiøse minoriteter? Vi diskuterer utviklingen i Afghanistan og hva som kan skje fremover.


Arne Strand, forskningsleder CMI og
Torunn Wimpelmann, forskningsleder CMI i samtale med
Thor Olav Iversen, doktorgradsstipendiat ved Senter for vitenskapsteori ved UiB.

Velkommen til frokost i Jekteviksbakken 31
eller bli med digitalt på Zoom.

Event info.

Bergen Global
Jekteviksbakken 31, Bergen

20.09.2021 - 24.09.2021
09:30
English
Add to calendar 20.09.2021, 24.09.2021

Bergen Global is a joint initiative between the University of Bergen and Chr. Michelsen Institute that addresses global challenges.