Mosambik forklart

23.09.2021 09:30 - Norsk

Aslak Jangård Orre (CMI) og Carmeliza Soares da Costa Rosário (CMI), i samtale med Thor Olav Iversen (UiB).

I mars 2021 nådde krigen i Mosambik mediene i hele verden da islamistiske opprørere angrep byen Palma i provinsen Cabo Delgado, rett ved grensen til Tanzania. Angrepet stoppet utviklingen av gassindustrien, som var lovet å bli den største private investeringen i Afrika noensinne. Siden 2017 har opprørere med en jihadistisk agenda terrorisert landsbyer og småsteder. Myndighetenes militariserte respons har gjort situasjonen enda verre for sivilbefolkningen. Minst 3000 er drept og 800 000 har flyktet fra hjemmene sine. Store områder er nå folketomme. Vil det hjelpe at Rwanda, Sør-Afrika og andre land har sendt store styrker til Mosambik? Vi snakker om bakgrunnen for konflikten, de ulike aktørene og konsekvensene av krigen.


Aslak Jangård Orre, seniorforsker CMI og
Carmeliza Soares da Costa Rosário, forsker CMI, i samtale med T
hor Olav Iversen, doktorgradsstipendiat ved Senter for vitenskapsteori ved UiB.

Velkommen til frokost i Jekteviksbakken 31
eller bli med digitalt på Zoom.

Fred og konflikt er tema for Forskningsdagene i år. I Bergen svarer vi med å sette fokus på fire pågående konflikter, alle med ulike komplekse historiske årsaker som kan være vanskelige å få oversikt over. Gjennom fire frokostmøter i Bergen Global får du sjansen til kjapt påfyll på hva som foregår i Etiopia, Sudan, Mosambik og Afghanistan. Benk deg med kaffekoppen foran skjermen eller møt opp til enkel frokostservering i Jekteviksbakken 31. Forskere med førstehåndskjennskap til disse landene vil gi deg kunnskapen du trenger for å forstå hva som egentlig foregår.

«Fire konflikter forklart» er et Samarbeid mellom Bergen Global og Forskningsdagene i Bergen.
Samleside om alle arrangmentene her.

Go to webpage

Praktisk info.

Bergen Global
Jekteviksbakken 31, Bergen

23.09.2021
09:30
Norsk
Legg i kalender 23.09.2021, 23.09.2021

Bergen Global is a joint initiative between the University of Bergen and Chr. Michelsen Institute that addresses global challenges.