Venezuela-krisen og arven etter Chávez

13.02.2019 09:30 - English

Aslak Orre (CMI) og Leiv Marsteintredet (UiB) i samtale med Hans Egil Offerdal (UiB).

20 år etter at Chávez kom til makten preges Venezuela av politisk kaos, vanvittig inflasjon, fattigdom, sult og flere millioner på flukt. Prisstigningen er ventet å nå 10 millioner prosent i 2019.

I januar erklærte den unge parlamentspresidenten Juan Guaidó at han tok på seg rollen som landets interimpresident. Han får støtte av USA og EU-parlamentet. Samtidig nekter den sittende presidenten Nicolás Maduro å gå av. Han har foreløpig støtte av de væpnede styrker i landet, og av Russland og Kina. Venezuelas konflikt har dermed blitt stormaktspolitikk.

Hva skjer i Venezuela? Hva er årsakene til dagens mildt sagt tilspissede situasjon? Hvordan ble dette en gang oljerike landet, et av de fattigste i Latin-Amerika?

Debatten om Venezuela er politisk betent også i Norge, og i stor grad preget av ideologi. Hvordan ble det slik, og hvordan bør vi forholde oss til informasjon om hva som skjer i dette landet?

Vi serverer kaffi, te og croissanter. Alle er hjertelig velkommen!

Aslak Orre
: Statsviter og forsker på CMI. Fokus på pluralisme, korrupsjon og styresett i autoritære oljestater, og har fulgt utviklingen i Venezuela i over to tiår.

Leiv Marsteintredet: Førsteamanuensis i Latin-Amerika-studier ved Universitetet i Oslo og osammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

Hans Egil Offerdal: Arbeider som internasjonal rådgiver ved UiB. Har vært bosatt i El Salvador, USA og mer enn 10 år i Mexico. Faglige interesser er latinamerikansk frigjøringsteologi og katolsk sosiallære.

Photo credit: Wikimedia commons. Fotomontasje

Go to webpage

Event info.

Bergen Global
Jekteviksbakken 31, Bergen

13.02.2019
09:30
English
Add to calendar 13.02.2019, 13.02.2019

Bergen Global is a joint initiative between the University of Bergen and Chr. Michelsen Institute that addresses global challenges.