A joint initiative between the University of Bergen
and CMI – Chr. Michelsen Institute
Padre Melo (Raftoprisvinner 2015) og Per Ranestad (seniorrådgiver i Norsk Folkehjelp) i samtale med Tomas Salem (UiB).
Drap, kidnapping, voldtekt og tortur er dagligdags i Honduras, El Salvador og Guatemala. Kriminelle grupper lammer deler av samfunnet, ofte med forgreininger inn i offentlig sektor, som i politiet. Volden, fraværet av rettssikkerhet, den utbredte korrupsjonen og en desperat fattigdom har ført til migrasjonsbølger. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) beskriver det som en humanitær krise.
Mens USA mottar rekordmange asylsøknader, står Sentral-Amerika midt i en enda mer omfattende intern migrasjonskrise. I følge UNHCR, har antall asylsøknader til Mexico, Belize, Costa Rica, Nicaragua og Panama økt med 432 prosent. Kvinner og barn utgjør en høy andel av de som er på flukt, og et urovekkende høyt antall er enslige mindreårige.
USAs president Donald Trump har erklært unntakstilstand ved grensen til Mexico i et forsøk på å finansiere en grensemur. USA slår hardt ned på de som forsøker å krysse grenser, og har skilt barn fra foreldre ved grensen.
Juridisk sett er det omstridt om migrantene klassifiseres som «flyktninger», da volden i regionen ikke er definert som konflikt mellom stater. I følge UNHCR, fryktet 82 prosent av kvinnene forfølgelse eller tortur om de skulle returnere.
I 2015 ble
Padre Melo tildelt Raftoprisen for sin innsats for menneskerettigheter i Honduras. Den samfunnskritiske jesuittpresten lever med drapstrusler for sitt arbeid for de fattige.
Per Ranestad er seniorrådgiver i Norsk Folkehjelp og har jobbet mange år i Latin-Amerika.
Tomas Salem i doktorgradskandidat ved Institutt for sosialantropologi ved Universitetet i Bergen.
Vi serverer lunsj, kaffe og te. Arrangementet blir tolket.
Arrangementet er et samarbeid med
Raftostiftelsen og
Norsk Folkehjelp, og det er gratis og åpent for alle.
Alle er hjertelig velkommen!
Photo credit: Daniel Araux, Flickr
Go to webpage