Kampen om regnskogen: Norges dobbeltrolle i Brasil

04.09.2020 13:15 - English

Torkjell Leira

Amazonas brenner − for å gi plass til kvegdrift, soyaplantasjer og industri. Norge støtter vern av regnskogen med milliarder av kroner, men der vi gir med den ene hånda, tar vi med den andre. Gjennom norske selskaper, Oljefondets investeringer og norsk lakseoppdrett bruker vi mye mer penger på det som ødelegger regnskogen, enn på det som beskytter den.

Dette er temaet i Torkjell Leiras nye bok


Kampen om regnskogen

, som kaster nytt lys ovver utslippsskandalen som rammet Hydro i 2018. Forfatteren avslører bakteppet i Norge og Brasil, både historisk og i den pågående kampen for klodens klima. Linjene går fra militærdiktaturet på 1970-tallet til dagens høyrepopulistiske president, fra stortingssal og styrerom i Oslo til små gårder på den brasilianske landsbygda, fra internasjonale klimaforhandlinger til dem som tjener seg rike på at Amazonas raseres.

I dette lunsjseminaret tar Torkjell Leira opp spørsmålet hva er Norges egentlige rolle i regnskogen?

Se seminaret på YouTube.


Torkjell Leira

er samfunnsgeograf, capoeiratrener, skribent, foredragsholder og en av Norges ledende Brasil-eksperter. Han har jobbet i og med Brasil i en årrekke, blant i Regnskogfondet og for Universitetet i Oslo – på et forskningsprosjekt om Amazonas i samarbeid med Hydro. Leira står bak nettstedet brasileira.no og har tidligere skrevet boka
Brasil. Kjempen våkner
(Aschehoug, 2014).

Foto: lawrence_baulch på flickr

Go to webpage

Event info.

Bergen Global
Jekteviksbakken 31, Bergen

04.09.2020
13:15
English
Add to calendar 04.09.2020, 04.09.2020

Bergen Global is a joint initiative between the University of Bergen and Chr. Michelsen Institute that addresses global challenges.