Den nye abortdebatten – globale og juridiske perspektiver

13.12.2018 09:30 - English

Liv Tønnessen (CMI), Hans Fredrik Marthinussen (UiB) og Heidi Thornhill (Haukeland Universitetssykehus) i samtale med Siri Gloppen (UiB/CMI)I år er det 40 år siden loven om selvbestemt abort ble vedtatt. Det nylige forslaget fra Kristelig Folkeparti om å endre abortlovens § 2 bokstav c viser imidlertid at loven fremdeles skaper sterkt engasjement og dype politiske skillelinjer.

Forslaget går ut på å begrense retten til abort etter tolvte svangerskapsuke i tilfeller hvor det er «stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom». Dette har utløst en såkalt «pro-choice” vs. “pro-life»-debatt, med frykt for kvinners selvbestemmelsesrett på den ene siden og frykt for å skape et sorteringssamfunn på den andre siden.

I dette frokostseminaret vil Hans Fredrik Marthinussen og Liv Tønnessen kaste lys over debatten fra et juridisk, sosialt og internasjonalt perspektiv. De vil diskutere hvilke konsekvenser forslaget vil kunne ha i Norge, samt se forslaget i lys av internasjonale politiske strømninger.

Hans Fredrik Marthinussen er professor og leder for forskergruppe for formuerett ved det juridiske fakultet i Bergen. Han har nylig publisert en kronikk om lovforslaget:
https://www.dagbladet.no/kultur/hoyre-snakker-usant-om-abortloven/70427422Liv Tønnessen er forsker ved CMI. Hun har en doktorgrad i sammenlignende politikk, og har blant annet forsket på reproduktive rettigheter og kvinnebevegelser, særlig med fokus på Midtøsten og Nord-Afrika. Hun har nylig publisert en kronikk om lovforslaget:
https://bistandsaktuelt.no/arkiv-kommentarer/2018/liv-tonnessen-cmi-om-erna-kvinner-helse-og-abortsaken-globalt/?fbclid=IwAR3_Yfa2MMGIasGPfKcYL1SQiunja4GF1L8Qry9O3VD2F8VRiMIJYQ15_q8%22Siri Gloppen, direktør for Centre on Law and Social Transformation, moderer seminaret.

Alle er varmt velkomne! Kaffe, te og croissanter vil bli servert.

Bildet: Narih Lee, Flickr

Go to webpage

Event info.

Bergen Global
Jekteviksbakken 31, Bergen

13.12.2018
09:30
English
Add to calendar 13.12.2018, 13.12.2018

Bergen Global is a joint initiative between the University of Bergen and Chr. Michelsen Institute that addresses global challenges.