Cybersikkerhet – trusler mot Norge

15.05.2019 09:30 - English

Øyvind Ytrehus (UiB) og Lars Gjesvik (NUPI) i samtale med Åse Gilje Østensen (Sjøkrigsskolen).

Vi hører stadig om trusselen fra utenlandske selskaper, stater og organisasjoner som enten utfører angrep mot stater eller viser at de har kapasitet til det. Hvor reell og farlig er denne trusselen i Norge? Er det noe Norge kan gjøre for å beskytte seg, og i så fall hva? Og ikke minst, hvordan ser slike angrep ut? Er det snakk om fysiske inngrep på kabler og infrastruktur, eller skjer alt gjennom dataen? Den økende digitaliseringen og nylige hendelser som angrepet på Hydro og PSTs vurdering av Huawei gjør dette til aktuelle og viktige spørsmål.

For å besvare disse spørsmålene kommer sjefsforsker Øyvind Ytrehus fra
Simula UiB. Han er også professor ved Institutt for Informatikk ved
Universitetet i Bergen.
Lars Gjesvik stiller fra Norsk Utenrikspolitisk Institutt hvor han er forskningsassistent på Cyber Security Centre. Åse Gilje Østensen fra Sjøkrigsskolen modererer samtalen.

Vi ønsker alle hjertelig velkommen. Det blir servert croissants, kaffe og te.


Lars Gjesvik er forskningsassistent ved NUPI’s Cyber Security Centre og har jobbet med cybersikkerhet siden 2016. I løpet av denne tiden har han skrevet om cybersikkerhet i Myanmar og Kina og deltatt i flere prosjekter om arbeidet med digital sikkerhet i Norge. Han fullførte mastergraden ved universitetet i Oslo våren 2018 og skrev om energisikkerhet og digitalisering. Han har også holdt flere foredrag om tematikken for næringslivet og ved ulike konferanser.

Øyvind Ytrehus har doktorgrad i informatikk fra UiB fra 1989, og har vært professor ved Institutt for informatikk siden 1993. Hans forskning ligger hovedsakelig innenfor feltene informasjonsteori, kodeteori og kryptologi. Siden 2016 har han vært sjefsforsker i Simula UiB AS, et forskningssenter som eies av Simula Research Lab og UiB, og som er opprettet for å drive forskning og utdanne spesialister i kryptografi og informasjonsteori.

Åse Gilje Østensen er utdannet ved UiB og tok PhD-graden i sammenliknende politikk i 2013. Hun jobber til daglig som prosjektkoordinator og forsker på Sjøkrigsskolen. Østensen har tidligere spesialisert seg på kommersielle aktører i skjæringspunktet mellom det sivile og det militære domenet og jobber nå med prosjekter som omhandler totalforsvaret, norsk militærmakt til sjøs og private russiske militære selskap.

Event info.

Bergen Global
Jekteviksbakken 31, Bergen

15.05.2019
09:30
English
Add to calendar 15.05.2019, 15.05.2019

Bergen Global is a joint initiative between the University of Bergen and Chr. Michelsen Institute that addresses global challenges.