Ståle Ulriksen
Forsker/ Høgskolelektor, Forsvaret, sjøkrigsskolen (SKSK)Ståle Ulriksen er forsker og lærer på FHS/Sjøkrigsskolen. Han er statsviter med spesiell interesse for militære problemstillinger, forsvars- og sikkerhetspolitikk.
Read moreA joint initiative between the University of Bergen
and CMI – Chr. Michelsen Institute
Velkommen til frokostmøte om NATO og stormaktenes militære kapasitet.
Norsk forsvarspolitikk bygger på at medlemskapet i NATO vil sikre oss militære forsterkninger dersom krig bryter ut. USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike er de viktigste stormaktene i dette samrabeidet. Vil de komme når vi trenger dem?
Til tross for overlegen styrke så sliter den amerikanske marinen med kapasiteten. Beredskapen er relativt lav, slitasjen på personellet høy, og både den og verftsindustrien strever med å rekruttere personnell. Det vil derfor bli krevende å matche veksten i den kinesiske marinen.
Royal Marines er den grenen av det britiske forsvaret som øver mest i Norge og er kanskje de best trente soldatene i norsk terreng og klima av alle våre allierte styrker.
Både US Marines og Royal Marines er viktige for Norge, men begge har redusert, eller er i ferd med å redusere tilgjengelige styrker i Atlanterhavet. Hva skjer om det blir krig i Norge? Hvor strategisk viktig er Norge for NATO?
Vi har invitert Ståle Ulriksen, høgskolelektor ved Sjøkrigsskolen, til å presentere den nye rapporten Stormaktenes militærmakt: Militær kapasitet og muligheter for å bidra med forsterkninger til Norge. Etter presentasjonen blir det mulig å stille spørsmål. Frokost blir servert.
Facebook event
Ståle Ulriksen er forsker og lærer på FHS/Sjøkrigsskolen. Han er statsviter med spesiell interesse for militære problemstillinger, forsvars- og sikkerhetspolitikk.
Read moreStåle Ulriksen er forsker og lærer på FHS/Sjøkrigsskolen. Han er statsviter med spesiell interesse for militære problemstillinger, forsvars- og sikkerhetspolitikk.
Ulriksen var assisterende direktør ved NUPI i perioden 2000-2006 og ledet avdeling for sikkerhet og konflikthåndtering fra 2007 til 2012. Han var medlem i Forsvarspolitisk utvalg i 2006-2007 og i Utenriksdepartements sikkerhetspolitiske utvalg 2010-2013.